Îngrijirea bebelușilor B.

Baia copilului – sfaturi și instrucțiuni pentru o experiență plăcută de scăldat

Bebelușul râde fericit și stropește cu mâinile și picioarele în apa caldă – așa își doresc cei mai mulți părinți să facă baie bebelușul lor. Dar inițial, la scurt timp după naștere, unii părinți sunt încă nesiguri: care este cel mai bun mod de a proceda? Cât de des ar trebui să ne spălăm copilul? Ce trebuie să luăm în considerare pentru ca nou-născutul nostru să se simtă confortabil când face baie?

Ca și în cazul multor probleme ale nou-născuților, prima baie poate fi o provocare. Acest lucru este normal și nu trebuie să vă faceți griji. Vă vom informa aici despre măsurile de precauție pe care trebuie să le luați înainte de baia bebelușului, când și unde ar trebui să vă spălați în mod ideal bebelușul – și cum să procedați pas cu pas pentru ca bebelușul să se obișnuiască încet cu îmbăiatul.

De când și pentru cât timp pot face baie nou-născutului?

Nu ar trebui să-i faci baie nou-născutului în primele zile după naștere. Momentul potrivit pentru o primă baie este atunci când ciotul ombilical a căzut și buricul s-a vindecat bine. Aceasta înseamnă că pliul pielii nu ar trebui să mai fie umed și să se înroșească. Potrivit moașelor, aceasta este de obicei la cinci până la zece zile după naștere.

Înainte de a vă spăla copilul pentru prima dată, spălați-l din cap până în picioare cu o cârpă moale și umedă. De fiecare dată când schimbi un scutec, curăță usor zona intimă cu apă și usuc-o bine. Așa procedați în zilele în care nu faceți baie copilului. Cel mai bun lucru de făcut este să o întrebi pe moașa ta de îngrijire – ea are o mulțime de sfaturi utile. De exemplu, acesta: în primele opt săptămâni, timpul de îmbăiere este de aproximativ cinci până la zece minute.

 

Cât de des ar trebui să spălați nou-născuții?

Regula generală pentru scăldat este o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă nu sunteți sigur cât de des ar trebui să vă spălați copilul, moașa va avea cu siguranță sfaturi. Spălarea bebelușului nu servește doar igiena personală, ci și întărește legătura. Atingerea și îmbrățișarea este o modalitate frumoasă de a-ți învăța copilul apropierea prin contact fizic.

 

Îi faci baie bebelușului: la ce temperatură ar trebui să fie apa?

Înainte de a ajunge la peria pentru bebeluși, ar trebui să vă asigurați că apa din baie este la temperatura potrivită. 37 de grade Celsius este considerată temperatura optimă a apei pentru ca bebelusul tău să se simtă confortabil în baie. În cel mai rău caz, apa prea caldă poate provoca arsuri pe pielea sensibilă a bebelușului. Pe de altă parte, dacă temperatura este prea scăzută, răcirea este adesea rezultatul. Prin urmare, urmăriți întotdeauna numărul de grade – un termometru de baie este potrivit pentru asta! În plus, nivelul apei ar trebui să fie întotdeauna aproximativ jumătate din cel al găleții, chiuvetei sau căzii de baie – în funcție de locul în care îți speli bebelușul.

 

Momentul potrivit: când este cel mai bun moment pentru a face baie copilului?

Faceți baie copilului atunci când aveți timp și nu este posibil să fie deranjat. Dacă sună telefonul, lăsați-l să sune. În primele câteva săptămâni, este adesea cel mai liniștit în timpul zilei. Dar seara este și ea bună – cu puțin timp înainte să adormi copilul.

După baia bebelușului, bebelușul este de obicei calm și somnoros. Prin urmare, este recomandat să-ți faci baie bebelușului numai după alăptare – dar nu imediat după aceasta. În timp, baia bebelușului se transformă apoi într-un ritual de somn confortabil.

Important: Nu-ți lăsa copilul singur, nici măcar pentru câteva secunde. Chiar și cea mai mică băltoacă de apă reprezintă un pericol. Dacă descoperiți că nu aveți un prosop la îndemână în timp ce faceți baie, ridicați copilul din apă și duceți-l la un prosop.

Bebelușii fac baie – în cada pentru copii sau în cada de baie?

Alegerea căzii de baie pentru copii este doar o chestiune de gust. Este important să fii stabil și tu însuți. O cadă pentru copii poate fi așezată pe o comodă, care are o înălțime confortabilă. Moașele recomandă adesea o cadă de baie pentru primele câteva săptămâni. Acest lucru nu înseamnă o găleată de uz casnic convențional, deoarece astfel ar oferi mult prea puțină stabilitate.

Daca bebelusul este mai mare, poti face baie cu el. Împărțirea unei băi este, de asemenea, o idee bună dacă copilului tău îi este frică de apă sau nu-i place să înoate. Totuși, rețineți că ieșirea dintr-o cadă cu un copil nu este ușor. Pune-ți partenerul, prietenul sau membrul familiei aproape să ia copilul înainte de a ieși din cadă.

 

Pregătirea pentru baia bebelușului

Cu ceva timp înainte de baie, pregătiți totul și asigurați-vă că baia este frumoasă și confortabilă. Se recomandă o temperatură de 22 de grade Celsius sau mai mult. Cel mai bine este să închideți ușile și ferestrele, astfel încât să nu existe curent de aer. Pregătiți următoarele articole pe masa de înfășat:

  • prosop preîncălzit,
  • scutec nou, curat
  • salopete/pijamale,
  • ulei sau loțiune pentru copii,
  • termometru de baie,
  • prosop de baie, de preferință cu glugă,
  • jucării precum rațele de cauciuc – pentru bebelușii mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *